Δελτίο Τύπου «1η Συνάντηση Μελών του έργου ICARIA».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου, στο πλαίσιο της συνεισφοράς του σε θέματα περιβάλλοντος,  αειφορίας και κλιματικής αλλαγής,   συμμετείχε την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2023 στην 1η  Συνάντηση Ενδιαφερομένων Μερών της Κοινότητας Πρακτικής της Ρόδου του έργου ICARIA, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «ICARIA: Βελτίωση της κλιματικής ανθεκτικότητας κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων», στο οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει ως εταίρος, με την πολύτιμη συνδρομή εκπροσώπων του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», τεχνικού εταίρου του ICARIA.

Ως μία από τις τρεις περιοχές όπου θα εφαρμοστούν οι περιπτωσιολογικές μελέτες του ICARIA, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δημιούργησε την Κοινότητα Πρακτικής (Community of Practice-CoP) στο νησί της Ρόδου, με τη συμμετοχή σχετικών ενδιαφερομένων μερών, διαφορετικών ειδικοτήτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα εργαλεία και οι μέθοδοι, που θα αναπτυχθούν από το έργο, θα είναι σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους.

Έτσι, στην πρώτη αυτή συνάντηση της Κοινότητας Πρακτικής κλήθηκαν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων χάραξης πολιτικής, φορέων εκμετάλλευσης υποδομών ζωτικής σημασίας, τοπικών αρχών και του τριτογενούς τομέας από το νησί της Ρόδου για μία άσκηση επί χάρτου πιθανών μελλοντικών σεναρίων, την οποία ακολούθησε μια πολύ ζωντανή και ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τους παράγοντες κλιματικής αλλαγής και πώς επηρεάζουν το νησί της Ρόδου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δρ. Αθανάσιος Σφέτσος, Διευθυντής Έρευνας στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Έρευνας του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ, ο Δρ. Ιωάννης Ζαρίκος, Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Έρευνας, του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ, ο κ. Χρήστος Ευστρατίου Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου με την ιδιότητα του υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Χρήστος Μπάρδος, Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτισμού Δωδ/σου, ο κος Νεκτάριος Φλοσκάκης Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Σταύρος Τσαντής Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, ο κ. Γεώργιος Πρέντζας Υπολιμενάρχης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, ο κ. Χρήστος Μιχαλάκης από το Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο κ. Γεράσιμος Παρασκευάς από το Παράρτημα Δωδεκανήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο κ.  Αναστάσιος Νικολός από τη ΔΕΥΑΡ.

Τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου εκπροσώπησε ο κος Κωνσταντίνος Σπανός Γενικός Γραμματέας ΕΣΡ.