ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου εκφράζει την αγανάκτηση, τον αποτροπιασμό και την έντονη ανησυχία του εμπορικού κόσμου για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πόλης.

Εδώ  και εξήντα ημέρες τα  πάρκα  “Θέρμαι”  και “Κλεόβουλος ο Λίνδιος” (που  βρίσκεται παραπλεύρως  του κεντρικού ταχυδρομείου), καθώς  και  οι  υπαίθριοι χώροι  και  τα πεζοδρόμια πέριξ αυτών, έχουν κατακλυστεί από μετανάστες, οι οποίοι στήνουν αντίσκηνα ή κοιμούνται πάνω σε χαρτόκουτες, μετατρέποντας ολόκληρο το κέντρο της πόλης σε ένα απέραντο καταυλισμό.

Η εικόνας της πόλης, λόγω του ανθρωπιστικού δράματος, είναι απαράδεκτη και θέα μικρών παιδιών σε συνθήκες διαμονής, χωρίς καμία βασική υποδομή για τις βιολογικές τους ανάγκες,  εκτός από το ότι προσβάλει τον πολιτισμό μας,  εγείρει και θέματα υγειονομικού  και καθαριότητας.

Η εικόνα που επικρατεί, έως και σήμερα, δεν έχει μόνο τοπικό αντίκτυπο προσβάλλοντας τους μόνιμους κατοίκους, αλλά επηρεάζει συνολικά και τον προορισμό, καθώς εικόνες από τα πάρκα – καταυλισμούς,  κάνουν τον γύρο του κόσμου, βλάπτοντας ουσιαστικά την μόνη πηγή εσόδων που έχει το νησί, τον τουρισμό.

Το αίσθημα της απώλειας ελέγχου από την συντεταγμένη πολιτεία, είναι διάχυτο στον κόσμο, με αποτέλεσμα κατά  την διάρκεια των απογευματινών και βραδινών ωρών, να αποφεύγουν την επίσκεψη στο κέντρο της πόλης και στα μαγαζιά, που παρουσιάζει εικόνα έρημης πόλης.

Η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μας, δεν είναι φαντασιακό δημιούργημα κάποιων κέντρων ή ομάδων ή μέσων  μαζικής ενημέρωσης ή κοινωνικών δικτύων, αλλά η ζοφερή πραγματικότητα που απέχει μακράν από σενάρια μικροπολιτικών, πολιτικών στοχεύσεων και δολοπλοκιών.

Για τους λόγους αυτούς ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους φορείς: το Υπουργείο Μετανάστευσης, τους Βουλευτές Δωδεκανήσου, το Λιμενικό Σώμα, την ΕΛ.ΑΣ., την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Ρόδου να δράσουν και να προβούν άμεσα,  με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες,  ώστε  να  δοθεί  μία  λύση  για  αυτή  την κατάσταση  και  να επανέλθει το  νησί  σε  μια  κανονικότητα.