ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “Επιστολή προς Υπουργό Σκυλακάκη”

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου, απέστειλε την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023, επιστολή με θέμα: «Καθυστερήσεις πληρωμών στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» προς τους προμηθευτές», προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη:

 

Ρόδος, 23 Οκτωβρίου 2023

Αρ. Πρωτ.2660

 

ΠΡΟΣ: 1) Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

κ. Θόδωρο Σκυλακάκη

  • Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

κα. Αλεξάνδρα Σδούκου

  • Γενικό Γραμματέα Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών

κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη

 

Κοινοποίηση προς:

  • Γραφείο Πρωθυπουργού
  • Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

κ. Ιωάννη Παππά

  • Βουλευτές Δωδεκανήσου
  • Ε.Σ.Ε.Ε.
  • Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ

 

Θέμα: Καθυστερήσεις πληρωμών στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»  προς  τους  προμηθευτές.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Έπειτα από επικοινωνία με μέλη του συλλόγου μας, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των πωλήσεων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή του προγράμματος  «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή».

Συγκεκριμένα: Η  τελευταία χρηματική καταβολή που πραγματοποίησε ο φορέας πιστοποίησης και πληρωμής ήταν στις 19/09/2023  και  αφορούσε εξαργυρώσεις των voucher  που  πιστώθηκαν  έως  τις 20/04/2023.

Από την ημερομηνία της τελευταίας πληρωμής έως σήμερα (ημερομηνία αποστολής της επιστολής) δεν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη πληρωμή για τις επόμενες χρονικές περιόδους.

Επίσης δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση και δεν έχει καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των voucher που αφορά το διάστημα 20/9/2023 έως και σήμερα.

Κατανοείτε ότι  λόγω της φύσης του προγράμματος,  αλλά και του όγκου των συναλλαγών, τα ποσά, τα οποία οφείλονται, είναι αρκετά σημαντικά,  με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να καλούνται, για ακόμα μία φορά, να χρηματοδοτήσουν και να στηρίξουν προγράμματα και δράσεις του Υπουργείου.

Η καθυστέρηση επίσης, δημιουργεί προβλήματα στην ρευστότητα των επιχειρήσεων, επηρεάζει την  εύρυθμη λειτουργία τους και τις σχέσεις  τους  με τους  προμηθευτές τους.

Επίσης σας μεταφέρουμε τις ανησυχίες των επιχειρηματιών για την εξέλιξη του προγράμματος «Ανακυκλώνω Αλλάζω Θερμοσίφωνα», όπου εξετάζουν με σκεπτικισμό τη συμμετοχή τους, καθώς ανάλογες καθυστερήσεις στα προγράμματα αποπληρωμής, θα τους οδηγήσουν σε νέα προβλήματα ρευστότητας, καθώς και σε νέες άχρηστες δανειακές επιβαρύνσεις.

Ζητούμε την αρωγή σας όπως μεριμνήσετε για την άμεση πληρωμή των προμηθευτών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», και την επαναφορά των καταβολών στο μέγιστο χρονικό διάστημα των 90 ημερών.

Επίσης θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο στον οδηγό του Προγράμματος το οποίο είναι αναρτημένο στο  www.allazosyskevi.gov.gr  στο κεφάλαιο  με τίτλο «Ορόσημα και Προθεσμίες»,  να συμπληρωθεί με τις ημερομηνίες πληρωμής, έτσι  ώστε η  κάθε  επιχείρηση  να γνωρίζει  για  κάθε κύκλο και κάθε ένταξη και τις ημερομηνίες αποπληρωμής τους από τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης και πληρωμής,  ο οποίος είναι «Ανακύκλωση Συσκευών Μονοπρόσωπη ΑΕ».

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις εν λόγω ενέργειες σας και παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία ή περαιτέρω διευκρίνηση.

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ                                     ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΣ